GEMIXTE VOEDING
30 maart 2020
Voeding is een integraal onderdeel van het zorgtraject. Er wordt bijzondere aandacht aan besteed, wanneer een verandering in dieet of textuur noodzakelijk is voor iemand zijn gezondheid.
De gemixte textuur komt overeen met een homogene textuur. Het kan worden verkregen uit vlees, groenten, koolhydraten en fruit. Het kan worden opgediend voor een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert.
Het is een dieet dat bestaat uit voedsel met een paptextuur, goed gemixt, zonder brokken of pitten.
Deze textuur kan worden verkregen door koken, het gebruik van keukengerei of rechtstreeks in een kant-en-klare versie in supermarkten of bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in gezondheid.
Gemixte voeding kan bestemd zijn voor:
Dit dieet kan tijdelijk of definitief zijn, afhankelijk van de gevallen, pathologieën of problemen. Het kan in de loop van de tijd evolueren in functie van de slik- en kauwcapaciteiten van de patiënt. Daarom wordt een regelmatige follow-up aanbevolen om de textuur te controleren en aan te passen.
In 2007 heeft de Franse Groupe d’Etudes des Marchés de la Restauration Collective et de la Nutrition (GEMRCN) de volgende voedseltexturen gedefinieerd:
Bron: GUIDE DES REPAS EN EHPAD TEXTURES MODIFIEES MODE D’EMPLOI (BRON ANAP)
De IDDSI-studie* heeft in 2014 ook een classificatie en omschrijving van de verschillende texturen opgenomen om deze werkwijze op internationaal niveau te standaardiseren, met als doel dat alle vestigingen dezelfde kenmerken voor dezelfde textuur verkrijgen. Voor meer informatie kunt u ons artikel over dit onderwerp lezen (link naar het IDDSI-artikel)
* Zie Dysphagia Standardized Assessment (DSA®) : www.dsapack.fr
Het is niet eenvoudig om de juiste textuur te verkrijgen door gebrek aan tijd, ervaring of gewoon uit angst iets mis te doen. Daarom bestaan er kant-en-klare productoplossingen: voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, yoghurts, compotes…
Voordelen:
Nadelen:
Voordelen:
Nadelen:
De verandering in textuur kan een verandering in perceptie en een vorm van afwijzing van eten veroorzaken. Het is dus belangrijk om sensorische stimulatie te bevorderen. Dit gebeurt deels door aantrekkelijke kleuren, bekende geuren en smaken om het verlangen en plezier van het eten te behouden.