close
//

Hoe dagelijks te werk gaan ?

Het is moeilijk om naar een goede voedingsstatus terug te keren eenmaal het ondervoedingsproces begonnen is. Daarom is het belangrijk om meteen bij de eerste waarschuwingssignalen in te grijpen of zelfs te anticiperen door goede voedselreflexen aan te nemen.

Ondervoeding : voorkomen is beter dan genezen

  •         Smaak en voeding combineren voor ondervoede patiënten : het belang van organoleptische eigenschappen is intenser bij gehospitaliseerde patiënten met een verminderde eetlust. Maaltijden zijn echte dagelijkse uitdagingen.
     
  •         Het voorgestelde dieet moet daarom aan bepaalde essentiële eisen voldoen : goed tempo, evenwichtig, voldoende, aangepast aan de mate van autonomie en afgestemd aan de smaak van elk.
     
  •         De smaak en de beperkingen van elke patiënt verenigen door eenvoudige en gevarieerde oplossingen voor te stellen, die plezier met voedingsbehoeften combineren. Een specifiek werk rond de presentatie van de producten (kleuren, texturen, vormen, smaken, …) is onontbeerlijk opdat elke patiënt het etensplezier weer vindt.

Behandeling van de ondervoeding

STAP 1 : Voedsel verrijken

Voor een dieet met een hogere voedingsdichtheid is het belangrijk de alledaagse gerechten te verrijken… Evenveel eten maar geconcentreerder ! Deze verrijking kan door toevoeging van alledaagse ingrediënten : melk in een soep, gruyèrekaas, room, verse kaas, …

Om eenvoudig en doeltreffend te verrijken, bestaan er ook poeders met melkeiwitten (calciumcaseïnaat of melkserum) of plantaardige eiwitten (soja) waarmee de gewenste eiwitverrijking precies kan gedoseerd worden.

De verrijkingsproducten van Nutrisens ontdekken

STAP 2 : VOEDINGSSUPPLEMENTEN AAN VOEDING TOEVOEGEN

Het voorschrijven van orale voedingssupplementen is aanbevolen indien de verrijking van het dieet onvoldoende is. Volgens de Franse “Haute Autorité de Santé” (2007) is het doel van orale voedingssupplementen om, naast het normale dieet, gemiddeld 400Kcal per dag en 30g eiwit extra aan te brengen.

Onze verrijkings- en bijvoedingsoplossingen om ondervoeding tegen te gaan, ontdekken.