close
//

DSA PACK een hulpmiddel om dysfagie te detecteren

De behandeling van patiënten met dysfagie vereist een multidisciplinaire aanpak : arts, logopedist, diëtist, verpleger, chef-kok… Moeilijk om allen samen te werken !

Vooral omdat de producten die tegenwoordig op de markt zijn niet door hun textuur gekenmerkt worden : we spreken van « soepele textuur », « vaste textuur », « gecompoteerde textuur » maar drukken geen reologische gegevens (viscositeit, doorstroomsnelheid) uit om deze verschillende texturen te definiëren !

Om de hydratatie en voeding van de patiënten te verzekeren is een gestandaardiseerde aanpak in combinatie met gekenmerkte normen en texturen noodzakelijk om de geschikte producten aan de patiënten met dysfagie aan te bevelen.

Daarom heeft Nutrisens de gestandaardiseerde evaluatie van Dysfagie ontwikkelt : het DSA* PACK. Deze laatste bevat een hulpmiddel om de functionele slikcapaciteiten te beoordelen. Het is ontworpen om verslikkingen in reële omstandigheden te detecteren [volgens een volume toegediende vloeistof en een graad (overeenkomend met een textuur beschreven door Viscositeit (Pa. s-1) en Stroomsnelheid (Pa) metingen, een aroma, een temperatuur, een zuurheid… die de sensorische receptoren stimuleren)].

Het DSA PACK bestaat uit 4 graden, die overeenkomen met 4 soorten vloeistoffen variërend van plat water tot ingedikt water. Iedere graad werd bepaald en geformuleerd om de gevoelsprikkeling van de mond en de keel, en ook de vertraging van de stroomsnelheid van de vloeistof, te garanderen. De gevoelsprikkeling en de vertraging van de vloeistof in de keel hebben gevolgen op de kwaliteit en de doeltreffendheid van het slikken, die in de meeste gevallen verslikkingen verminderen of voorkomen. Inderdaad, hoe dikker de textuur, hoe langzamer de voortbeweging van de vloeistof in de keel en hoe meer de risico’s op verslikkingen beperkt zijn.

Deze test kan de vereiste graad voor de dranken identificeren in functie van de slikcapaciteiten van de patiënt opdat deze laatste veilig kan drinken en zich hydrateren. Ontwikkeld in samenwerking met Michel Guatterie, deskundige in dysfagie en tevens expert in revalidatie hiervan, kan het DSA PACK leiden tot een efficiënte aanbeveling: hervatting van het inslikken van vloeistoffen (al dan niet getextureerd) of stoppen met orale inname.