close
//

Leeftijd en mondaandoeningen beïnvloeden de kwaliteit van de voeding

 

Leeftijd en mondaandoeningen beïnvloeden de kwaliteit van de voeding

GEZONDHEIDSVOEDING

December 2020 

Ter gelegenheid van het ALIMASSENS-symposium legden Valentina Andreeva en Claire Sulmont-Rossé uit hoe de voedselconsumptie evolueert met de leeftijd en de gezondheid van de tanden.

Bij het ouder worden komen mondpijn, tandverlies en speekselproblemen vaker voor. Tandheelkundige gezondheid heeft echter duidelijk invloed op de voedselinname: fruit en groenten, vlees en gedroogd fruit, die moeilijk te kauwen zijn, worden soms uitgesloten van het dieet van mensen met tandproblemen.

Verschillende eetgewoontes volgens leeftijd

Valentina Andreeva en Claire Sulmont-Rossé maakten gebruik van het Nutrinet-Santé cohort om alle Nutrinautes (=deelnemers aan de studie Nutrinet-Santé) te ondervragen over hun orale gezondheid en de redenen die hen ertoe aanzetten bepaalde voedingsmiddelen niet te consumeren. Vervolgens scheidden ze de proefpersonen op basis van hun leeftijd: 20-34 jaar, 35-49 jaar, 50-64 jaar en 65-79 jaar. De onderzoekers merkten op dat met de leeftijd de consumptie van vlees en zoete desserts afneemt terwijl de consumptie van vis en rauw fruit toeneemt. Dit houdt deels verband met het generatie-effect dat is vastgesteld in het werk van Crédoc1, dat meldt dat de oudere generaties meer groenten en fruit kopen dan de jongere generaties. Maar niet alleen.

Gewoonten die veranderen om gezondheids- en smaakredenen

Een verandering in eetgewoonten door de jaren heen zou ook een rol kunnen spelen, zoals gesuggereerd wordt door de gegevens van de Aupalesens-enquête onder mensen boven de 65 jaar: 50 % van de ouderen eten meer vis dan toen ze 30-40 jaar oud waren om gezondheidsredenen (argument aangehaald door 40 %) en omdat ze het lekkerder vinden (50 %), en 75 % eet minder vleeswaren om gezondheidsredenen (73 %).

Uitgesloten voedingsmiddelen omdat « het niet goed voor me is »

De redenen voor het niet consumeren van bepaalde voedingsmiddelen die het meest worden aangehaald door de Nutrinautes zijn: « Ik denk dat het niet goed is voor mij/mijn gezondheid of het kan me doen verdikken » en « Ik lust het niet ». Oudere mensen citeren eerder « Ik denk dat het niet goed is voor mij/mijn gezondheid… » (26 % van de 65-79 jarigen vs. 23 % van de 20-34 jarigen) terwijl jongeren eerder geneigd zijn te zeggen « Ik lust het niet » (18,6 % van de 20-34 jarigen vs. 17,8 % van de 65-79 jarigen). Moeilijkheden bij het kauwen of slikken worden niet vaak genoemd (bij 0,5 % van de 65-79 jarigen en 0,1 % van de 20-34 jarigen).

De aanwezigheid van orale aandoeningen beïnvloedt de kwaliteit van het dieet

Wanneer de kwaliteit van de voeding vergeleken wordt met de mondgezondheid (functioneel, psychosociaal en pijn), geven de gegevens aan bij de  18-65 jarigen, dat degenen met een slechte mondgezondheidstevredenheid een dieet hebben die het minst voldoet aan het Franse PNNS (Programme National Nutrition Santé). Bij 65-plussers, als de mondgezondheidstevredenheid « gemiddeld » is (wat al de aanwezigheid van orale aandoeningen aantoont) en nog niet als “slecht” geschat wordt, volstaat het al om te weten dat de proefpersonen niet aan de PNNS-dieetaanbevelingen voldoen.

 

Valentina Andreeva en Claire Sulmont-Rossé concluderen dat als de evolutie van de voedselconsumptie met de leeftijd naar een betere naleving van de voedselaanbevelingen leidt, zelfs een gematigde verandering in hun orale gezondheid een verandering van de kwaliteit van hun voeding kan veroorzaken.

 

ALIMASSENS Symposium- 26 september 2019 - Voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de consumenten met betrekking tot hun dieet. Focus op senioren https://anr.fr/fileadmin/documents/Programme-Colloque-AlimaSsens.pdf

 

1Centre de recherche pour l'étude et l'observation des conditions de vie