Volgens de Franse « Haute Autorité de Santé » (2007), treft ondervoeding:
Ondervoeding is te wijten aan een wanverhouding tussen voedselinname en energieverbruik.
Als gevolg van een daling van de consumptie, neemt de inname af. Dit kan veroorzaakt zijn door verschillende factoren: sociaal (bv. eenzaamheid), psychologisch (bv. depressie) en fysiologisch (bv. slechte tandheelkundige conditie, verlies van eetlust).
De energiebehoefte kan toenemen tijdens een acute of chronische ontsteking in het lichaam (infectie, letsel, chronische ziekte, allergie, enz.) Het lichaam ondergaat zo een aanzienlijke degradatie van de voedingsstoffen.
Waarom eten senioren minder ?
Er zijn tal van redenen voor de afname van de inname bij senioren :
Dit voedingstekort, in combinatie met een toename van de metabolische behoeften, is de voornaamste oorzaak van ondervoeding bij ouderen.
Voeding na 60 jaar: Laten we misvattingen verdrijven !
« Ik moet minder vlees eten »: FOUT, hun behoeften zijn net zo belangrijk als die van volwassenen om voor een goede instandhouding van de spiermassa, de cel vernieuwing en om het behoud van het immuunsysteem te verzekeren.
« Naarmate ik ouder word, moet ik minder vet eten »: FOUT, vetten, ook wel lipiden genoemd, moeten 35 tot 40% van de totale energiebijdragen vertegenwoordigen. Goede vetten moeten de voorkeur krijgen: plantaardige oliën, vette vis, oliehoudende vruchten. Maar sla een beetje boter en room niet over. Alle specialisten in ouderenzorg zijn het hiermee eens. Een oudere persoon is beter « mollig » dan mager.
« Als ik een paar dagen minder eet, is het niet erg »: FOUT, de opname van voedingsstoffen bij ouderen duurt langer en vergt meer inspanning. Gewichtsverlies zal vooral een spierverlies zijn dat moeilijk te herstellen is.
De voedselagenda
Als u een kleine eetlust heeft, overweeg dan om uw dieet over de dag te verdelen.
ONTBIJT:
Warme drank om het lichaam te hydrateren zodra u wakker wordt
Een bij voorkeur ongeraffineerd graanproduct (graanbrood, volkorenbrood, beschuit)
Boter en confituur
Een zuivelproduct (yoghurt, kwark)
Vers fruit (kiwi, sinaasappel, …)
MIDDAGMAAL:
Een rauw voorgerecht en/of een fruit
Een gerecht bestaande uit vlees of vis en een garnituur (groenten en/of koolhydraten)
Een zuivelproduct: kaas of melkproduct
Brood
SNACK:
Een fruit, een melkproduct en/of kleine koekjes zoals Nutrisens Madeleine
AVONDMAAL:
Een soep of voorgerecht
Een product met eiwitten (ham, ei, quiche, …) gecombineerd met groenten, koolhydraten of rauwe groenten
Een zuivelproduct naar keuze
Brood
Tips en trucs voor senioren thuis!
Indien u problemen ondervindt om u te verplaatsen, zijn er verschillende oplossingen voor u:
Indien u moeilijkheden ondervindt bij het koken:
Indien u moeite heeft met eten en vooral kauwen, kunt u thuis, zoals in instellingen:
Weeg uzelf regelmatig (1 keer per maand) en informeer uw huisarts in geval van aanzienlijk gewichtsverlies.