close
//

Prevalentie en symptomen

Voedselintolerantie niet verwarren met voedselallergie

Voedselintolerantie is een specifieke vorm van voedselallergie die het immuunsysteem inschakelt. Een allergeen veroorzaakt een kettingreactie in het immuunsysteem, wat resulteert in het vrijkomen van antilichamen. Deze antilichamen veroorzaken op hun beurt de afscheiding van andere moleculen, zoals histamine, die de vrije loop geven aan verscheidene symptomen : loopneus, hoestbui, niezen of jeuk. Voedselallergieën zijn vaak erfelijk en meestal vroeg geïdentificeerd.

Voedselintolerantie impliceert het metabolisme maar niet het immuunsysteem. Een goed voorbeeld is lactose-intolerantie, waarbij sommige mensen een tekort aan lactase hebben, een spijsverteringsenzym dat suikers in de melk afbreekt.

Wat is de prevalentie van voedselallergieën ?

  •        Ze treffen ongeveer 8% van de kinderen en 4% van de volwassenen in Frankrijk*. Ze komen steeds vaker voor en staan op de vierde plaats in de wereldranglijst van de meest voorkomende ziektes (met luchtwegenallergie).
  •        Bij kinderen zijn 5 voedingsmiddelen verantwoordelijk voor ongeveer 79% van de voedselallergieën: ei, pinda, koemelk, mosterd en vis.  .
  •         Het Franse Programme National Nutrition Santé (= PNNS : nationaal programma van gezonde voeding) dat in 2001 van start gegaan is, streeft naar een beperking van het optreden van voedselallergieën door het grote publiek te informeren over het risico van allergenen die al vanaf jongsaf tot stand kunnen komen.

 *Bron : PNNS

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie ?

Allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem na contact met een voedingsmiddel (aanraking, inname). Bij de allergische persoon wordt het normaliter gevaarloos voedsel door het organisme gezien als een bedreiging waartegen het zich moet verdedigen. Inderdaad, het voedselallergeen bevat verscheidene eiwitten (allergenen) waarop het organisme gaat reageren door verschillende symptomen te ontwikkelen. Het kan gaan om :

  •         Ademhalingsproblemen (rhinitis, astma, …)
  •        Aanvallen van atopisch eczeem (rode huidvlekken, jeuk, zwelling, …)
  •        Gelokaliseerde of veralgemeende netelkoorts (soms geassocieerd met oedeem)
  •        Spijsverteringsstoornissen (constipatie, opgeblazen gevoel, diarree, …)

Anafylactische schock is de meest ernstige vorm van allergie : verscheidene symptomen worden waargenomen, variërend van eenvoudige netelkoorts tot longoedeem. Medische bijstand is dan noodzakelijk, want de persoon verkeert in levensgevaar. De voedingsmiddelen die dit veroorzaken en de symptomen variëren in functie van de leeftijd, maar de latentietijd is voor iedereen identiek : van enkele minuten tot 2 uur na inname van het voedingsmiddel.